Profvoetballer worden, hoe word je profvoetballer?

hoe word je profvoetballer

Een profvoetballer, dat moet de droom zijn van bijna iedereen die jong is begonnen met voetballen. De hele dag je favoriete spel spelen en er nog dik voor betaald worden ook. 

Toch komen de meeste er al snel achter dat profvoetballer worden niet voor iedereen weggelegd is. Er is heel wat meer voor nodig dan plezier in het spel. Talent is natuurlijk belangrijk, maar een goede trainer en de motivatie om écht goed te trainen zijn misschien nog wel belangrijker. 

In dit artikel vertel ik je alles over wat ervoor nodig is om profvoetballer te worden. Hoe word je een profvoetballer? Lees snel verder!

Hoe word je profvoetballer?

Een profvoetballer wordt je door een combinatie van talent, motivatie, geluk en doorzettingsvermogen. Het hebben van één van deze kwaliteiten is vaak niet genoeg om het ver te schoppen in de voetbalwereld. Bezit je al deze kwaliteiten? Dan zou je zo maar eens profvoetballer kunnen worden.

Iemand met veel talent kan net de verkeerde keuzes maken waardoor een carrière als profvoetballer er niet in zit. Heb je minder talent maar train je hard, zoek je de juiste adviezen van experts en werk je aan je zwakke punten? Dan zou je het nog wel eens ver kunnen schoppen.

We kennen allemaal verhalen van voetballers met erg veel talent zonder de juiste motivatie en mindset. Daarnaast schieten er vast ook wel een paar spelers bij je te binnen die wat minder talent hebben maar een enorme werklust bezitten. 

Niet iedereen wordt geboren met evenveel talent. Werklust, motivatie en de wil om je constant te verbeteren zijn gelukkig makkelijker aan te leren en heb je voor een gedeelte zelf in de hand.

Om je een beeld te geven hoe profvoetballer worden praktisch werkt, vertelt Jos Hooiveld hieronder zijn verhaal van amateur tot prof.

Jos Hooiveld van amateurs naar profvoetballer

Het grootste gedeelte van de jeugdopleiding heb ik doorlopen bij Achilles 1894. Daar heb ik het enorm naar mijn zin gehad en zat ik in een getalenteerd team. Althans een team dat goed samenwerkte en daardoor ook op hoog niveau kon meedraaien. 

profvoetballer

Echt opvallen deed ik niet in dat team want er zaten spelers in met een betere techniek en spelers die meer opvielen in het oog van de scouts. Onder andere mijn eigen broer was zo’n speler.

Hij heerste op het middenveld met zijn lange blonde lokken. Het was een speler die enorm opviel door zijn gedreven manier van spelen en zijn inzicht in de fantastische passes. 

Ikzelf was ook een bovengemiddelde speler maar speelde vaak een leeftijdscategorie hoger (omdat mijn vader dan niet twee keer hoefde te rijden). Daardoor viel ik minder snel op en werd ik pas uitgenodigd door FC Emmen nadat mijn broer gescout was door ze en ik door mijn vader naar binnen was gepraat als talentvolle linkspoot. Een positie die ze destijds bij Emmen misten. 

Scouts hebben altijd een soort van mysterieuze lading over zich wanneer je in de jeugd over ze spreekt. Ik heb er nog nooit een langs de kant zien staan, maar het gonsde altijd van de geruchten dat ze kwamen. Mijn idee was dan ook vaak dat het een man in een lange regenjas betrof die met hoed en zonnebril stiekem dingen opschreef in zijn boekje.

Dit is tegenwoordig niet meer het geval, vaak staan ze goed in het zicht met een trainingspak van de club aan waarvoor ze scouten. Vooral de nieuwe jongere lichting scouts.

Eenmaal bij FC Emmen ging het hard met me, ik voelde de waardering van de trainers en mijn zelfvertrouwen groeide. Ook speelde ik eindelijk met leeftijdsgenootjes en kwam ik erachter dat ik best moeilijk te passeren was. Het eerste jaar stond ik nog linkshalf en had ik geweldige rushes langs de zijlijn.

Het tweede jaar werd ik omgebouwd tot centrale verdediger. De positie waar ik met name in mijn senioren carrière veel heb gespeeld. 

Met tips van profvoetballers zal je eerder profvoetballer worden.

  • Aangesloten profvoetballers, trainers en scouts
  • Zowel uit de Eredivisie als het buitenland
  • Ontvang GRATIS tips & analyses
  • GRATIS Wedstrijd- & videoanalyses

Profvoetballer worden, hier kun je aan werken

Laten we direct maar met de deur in huis vallen. Helaas zal niet iedereen die dit leest en onze tips opvolgt een profvoetballer worden. Dat betekent echter niet dat je jezelf niet kunt verbeteren. Een betere voetballer worden willen we natuurlijk allemaal, of we het uiteindelijk tot prof schoppen of niet. 

Hieronder volgen een aantal van de belangrijkste verbeterpunten die wij je mee kunnen geven:

Voetbalkwaliteiten

Het draait natuurlijk allemaal om je kwaliteiten op het veld. Jezelf hierin verbeteren is daarom cruciaal om profvoetballer te worden. Je moet uitblinken in ieder team waarin je speelt en absoluut de beste zijn op jouw positie om kans te maken om gescout te worden.

Een goede pass techniek, een hard en geplaatst schot, het lezen van het spel en een zeer goede conditie zijn een aantal van deze zaken waar je hard op moet trainen om de beste te worden. We hebben in ons artikel over beter worden in voetbal in detail uitgelegd hoe jij dit kunt doen. Een aantal belangrijke eigenschappen van een goede voetballer:

  • Een goede conditie
  • Sterk in een duel
  • Een goed en hard schot
  • Een goede techniek
  • Spelinzicht

Professionele houding

Om veel kans te maken om profvoetballer te worden is het verstandig om een professionele houding aan te nemen als het gaat om voetbal, de training, de wedstrijd en de voorbereiding. 

Iedereen wil wel een betaald voetballer worden, maar daar kom je niet als je op de trainingen niet de focus hebt op jezelf te verbeteren. Je iedere vrijdagavond voor de wedstrijd de kroeg in gaat of vaak te laat komt bij besprekingen.

Profvoetballer zijn is een baan, een top baan, maar toch een baan. Het wordt van je verwacht dat je op tijd komt, je voorbereiding op orde hebt en altijd alles geeft op de training. Hoe kun je een profvoetballer worden als je dat niet doet voordat je er een bent?

Zoals ik net ook al zei zijn er veel jonge talenten die puur op hun voetbaltalent gescout worden, maar het uiteindelijk toch niet halen. Aan hun voetbalkwaliteiten ligt het niet, maar waar dan aan? Juist, een professionele houding. Een aantal zaken die je in ieder geval niet moet doen zijn:

  • Te laat komen
  • Geen 100% inzet hebben
  • Roken, drugs en drinken
  • Ongezond eten
  • Je weet vast zelf wel welke andere dingen ook niet bij het leven als een prof horen..

Jezelf buiten de training verbeteren

Altijd naar de training gaan om beter te worden is een vanzelfsprekendheid als je profvoetballer wilt worden. Je geeft altijd 100% op de training en luistert naar de verbeterpunten van je trainer, coach en medespelers en probeert je hierin te verbeteren.

Dit doe je terwijl je een professionele houding aanneemt op en buiten het veld. Dus een goede nachtrust voor de wedstrijd en training, gezond eten en al die dingen. Als je al deze dingen doet dan ben je al een heel eind op weg.

Wil je er echter helemaal zeker van zijn dat je er alles aan gedaan hebt om profvoetballer te worden? Dan raden we je aan om in de zomervakantie naar een voetbalkamp te gaan, in je vrije tijd te oefenen op je zwakke been en/of je aan te sluiten bij een voetbalschool.

De laatste en misschien wel de beste tip die we je mee willen geven is om al je skills te laten beoordelen door onze experts! Hoe kun je nou beter leren dan van spelers die daadwerkelijk profvoetballer zijn. Ze hebben letterlijk alle stappen doorlopen die jij nog moet doorlopen en geven je daarom graag tips hoe dat moet doen.

Laat je skills beoordelen door Ron Vlaar, Jill Roord, Willen Janssen of een van onze andere experts! Ze vertellen je graag op welke gebieden jij je nog kunt verbeteren en vooral ook wat jij al heel goed doet.

Mensen die je iedere week zien trainen zijn misschien te bang om je te vertellen waar je je op moet focussen. Een verse blik op wat je wel en niet goed doet kan daarom heel handig zijn om die laatste stap richting profvoetballer te maken. Helemaal als de tips komen van profvoetballers.

Met tips van profvoetballers zal je eerder profvoetballer worden.

  • Aangesloten profvoetballers, trainers en scouts
  • Zowel uit de Eredivisie als het buitenland
  • Ontvang GRATIS tips & analyses
  • GRATIS Wedstrijd- & videoanalyses

 

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op.