Beter worden in voetbal, voetbaltraining oefeningen als een pro 

Beter worden in voetbal

Voetbal bestaat uit veel verschillende facetten. Je hebt een goede conditie nodig om 90 minuten te kunnen knallen, je tactische inzicht moet ontwikkelt zijn en ook je balgevoel maakt het verschil tussen een goede en middelmatige speler. Daarnaast zijn er nog talloze andere belangrijke zaken die jouw tot een goede voetballer maken.

In dit artikel vertellen we je alles over het beter worden in voetbal. We gaan in op de start van leren voetballen, voetbal oefeningen die je kunt trainen en basistrainingen die iedere voetballer zou moeten doen om zichzelf snel te verbeteren. Hoe word je beter in voetbal?

Beter worden in voetbal

Afhankelijk van je kwaliteiten en positie kun je voetbaloefeningen doen om verschillende facetten te verbeteren. Als verdediger is het goed om in de gym te staan om fysiek sterk te worden. Je gaat immers veel duels aan en het is erg belangrijk om de aanvaller van de bal te krijgen.

Als aanvaller is het afronden zeer belangrijk. Een goed balgevoel en kunnen schieten met beide benen is essentieel. Hiervoor zijn afwerkoefeningen in het voetbal zeer geschikt.

Als middenvelder loop je aardig wat meters. Een goede conditie en het inzicht om een goede steekpass te geven kunnen een wedstrijd ineens helemaal opengooien. Kortom, veel mogelijke voetbal oefeningen die te trainen zijn.

Iedereen heeft een aantal kwaliteiten waarmee een wedstrijd gewonnen kan worden. Door de focus hierop te leggen in training kun je echt uitblinken en het verschil maken. Een bekende sporter (weet jij wie?) heeft een quote die hierop van toepassing is:

“I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times.”

Hiermee wil Bruce Lee (had jij het geraden?) het belang van het trainen van vaardigheden benadrukken. Train waar je al goed in bent om zo uit te blinken ten opzichte van de rest.

Ben jij goed in afwerken zoals Jill Roord? Zorg dat je nooit een bal mist en blink hierin echt uit. Ben jij sterk aan de bal zoals Ron Vlaar? Zorg dan dat niemand jou nog van de bal kan krijgen. Is jouw sprongkracht en kop capaciteiten waar je je mee onderscheidt van de rest zoals o.a. Bryan Linssen? Zorg dan dat je daarop traint en altijd de duels wint.

Voetbal oefeningen

Wil je beter worden in voetbal? Dan is conditietraining en krachttraining zeer belangrijk naast alle technische oefeningen voor het voetbal zelf. Niet alleen maar bankdrukken voor de spierballen, maar ook andere oefeningen om je snelheid, uithoudingsvermogen en wendbaarheid te trainen. Allemaal belangrijke voetbaloefeningen die zorgen dat jij beter wordt dan je tegenstanders.

Krachttraining voetbal

Snelheid in het voetbal is zoals je wel begrijpt enorm belangrijk, maar hoe word je sneller? Het saaie antwoord op deze vraag is: trainen. Natuurlijk is het goed om hard te lopen en altijd maximale inzet te tonen op het trainingsveld.

Je kunt daarnaast ook je lichaam op een andere manier trainen, bijvoorbeeld in de sportschool. Enkele geschikte fysieke voetbaltraining oefeningen daarvoor zijn:

Squat op één been (sneller sprinten voetbal)

Iedere keer dat je een sprint inzet gebeurt dat door één been af te zetten. Door met de squats je benen te trainen kun je sneller springen en ik hoef je niet uit te leggen hoe handig dat is in het voetbal, ongeacht je positie. Sprintoefeningen met voetbal maken van jou een verschrikkelijke tegenstander om tegen te moeten spelen.

Step-ups met gewichten (switch tussen springen en sprinten)

In een kopduel als verdediger of aanvaller komt het goed van pas dat je direct na het neerkomen of juist vanuit een sprint snel kunt schakelen tussen springen en sprinten. Met deze oefening train je dezelfde spiergroepen die hierbij van pas komen.

Slepen met gewichten (explosiviteit trainen voetbal)

Dit zijn de spiergroepen die je vooruit bewegen. Door dit met weerstand te doen kun je je explosiviteit trainen en dit in een wedstrijd in jouw voordeel gebruiken.

Gespierde voetballers zijn moeilijker van de bal te krijgen. Té gespierd maakt je weer minder wendbaar. Het is goed om aan een lichaam te werken dat bij uitstek geschikt is voor jouw positie en jouw taken binnen de lijnen. Krachttraining in het voetbal helpen je het optimale uit je spel te halen.

Tips ontvangen van een pro?

Conditie training voetbal

Je bent al snel 90 minuten aan het rennen als je de volledige wedstrijd speelt (en daar gaan we in dit geval natuurlijk vanuit). Hiervoor is het belangrijk dat je niet in de rust je kruid al hebt verschoten.

Je uithoudingsvermogen trainen is daarom heel belangrijk en kan je letterlijk de wedstrijd winnen, maar hoe krijg je een betere conditie? Een goede voetbal conditie training omvat ten minste de volgende oefeningen naast natuurlijk de standaard ‘twee rondjes om het veld’:

Burpee pull up

Als Cristiano Ronaldo dit iedere week doet heeft het eigenlijk geen verdere uitleg nodig, maar we zullen het toch nog even kort toelichten. Deze oefening traint je hele lichaam en zorgt er bovendien voor dat je hartslag hoog blijft tijdens het trainen. Een hele goede manier dus hoe je conditie opbouwen kunt voor het voetbal.

HIIT op een loopband of buiten (interval training voetbal)

Hardlopen is goed voor de conditie, maar in een echte wedstrijd schommelt de intensiteit. HIIT is een goede conditie oefening voor voetbal omdat het de intervallen van een wedstrijd nabootst. Af en toe ‘normaal’ lopen afgewisseld met sprintjes trekken.

Zijwaarts lopen met weerstandsband

Dit is vooral een goede oefening om blessures te voorkomen. Door alle spieren in je benen goed te trainen zijn ze minder kwetsbaar als je een sprintje trekt in het voetbal of een onverwachte beweging moet maken.

Op de vraag: hoe verbeter je je conditie zijn meerdere antwoorden. Het is belangrijk om iets te vinden waarmee jij vooruitgang boekt en vooral iets wat jij vol kunt houden. Een slechte conditie verbeteren valt en staat bij consistentie voor een langere termijn. Helemaal als je écht beter wilt worden in de sport zijn conditie oefeningen voor voetbal onmisbaar.

Wil jij je kwaliteiten laten checken door een expert? Zoek dan op Scorelit naar je favoriete professionele voetballer en vraag een wedstrijdanalyse aan. De pro vertelt je precies wat je al goed doet en waar je je nog in kunt verbeteren. Alleen zo word je een écht betere voetballer! Schrijf je hieronder gratis in en ontvang direct tips om een betere voetballer te worden van de pro’s!

Voetbaltraining oefeningen

De basis is je eigen vitaliteit. Snelheid, wendbaarheid en uithoudingsvermogen maken dat je de volledige 90 minuten maximaal kunt benutten. Vervolgens is je techniek zeer belangrijk, je balgevoel en natuurlijk alle andere facetten die voetbal zo mooi maken zoals afronden, kappen, draaien en een goede schouderduw.

Zoals je op de training vast gemerkt hebt bestaan er talloze voetbaloefeningen. Wil je beter worden in voetbal dan is het essentieel dat je je altijd voor de 100% inzet bij al deze voetbaloefeningen.

 • Dribbeloefeningen met pionnen. Dribbelen in het voetbal is erg belangrijk. Slalommen om pionnen en de route zo snel mogelijk (en foutloos) afleggen.
 • 1 tegen 1. Probeer je tegenstander uit te spelen en de bal van elkaar af te pakken.
 • kapbewegingen. Slalommen met pionnen is leuk, maar een echte tegenstander probeert de bal van je af te pakken. Oefen het slalommen met een echte tegenstander om zo wendbaarder te worden.
 • Schieten. Schieten vanaf verschillende plekken in een spelvorm maken je beter in verschillende situaties. Afwerkoefeningen in het voetbal zijn voor zowel de aanvaller, verdediger als middenvelder. Het maakt in het echt niet uit wie de goal maakt.
 • Inspelen en schieten. Krijg de bal aangespeelt, leg de bal met één aanraking breed en schiet op goal.
 • Direct schieten. Krijg de bal aangespeelt en schiet direct op goal ongeacht de positie.
 • Schieten van buiten de 16. Krijg de bal ingespeeld, maak een dribbel en schiet op goal.
 • Voorzet en koppen. Dribbel aan de zijkant van het veld, voorzet en koppen op goal (van beide flanken).
 • Korte pass. Snel en van dichtbij overspelen, een keer raken.
 • Lange bal. Een pass over een langere afstand, een keer raken.
 • Pass in beweging. Op een medium snelheid overspelen, zowel lange als korte afstand.
 • Druk zetten. Het aanvallende team speelt over en de verdedigers zetten druk op de aanvallers.
 • Schouderduw. De aanvallers dribbelen met de bal en de verdedigers proberen ze van de bal te zetten.
 • Voorzetten wegkoppen. Vanaf de zijkanten worden voorzetten gegeven en de verdedigers dienen deze weg te koppen.
 • Vrije trappen. Rondje vrije trappen van verschillende posities rond het 16-meter gebied en verder.
 • Penalties. Verschillende varianten en hoeken.
 • Hooghouden. Probeer zoveel mogelijk achter elkaar te krijgen, terwijl je aan het lopen bent en zelfs als je aan het joggen bent. Ook met beide benen hooghouden helpen je bal techniek te verbeteren.

Beter worden in voetbal is mogelijk als je er moeite in steekt. Niets gaat vanzelf en dat kunnen alle profs op dit platform beamen. Iedere sporter op Scorelit heeft hard gewerkt om de top te halen.

Op Scorelit staan scouts, trainers en spelers van het hoogste niveau voor je klaar om je een eerlijke en duidelijke analyse te geven over je spel. Trainen is het halve werk, maar écht goed word je pas door hulp van experts en een persoonlijke videoanalyse. Maak hier kennis met de experts en begin direct!

Je moet jezelf bewijzen in de wedstrijd, maar je wordt beter in voetbal tijdens de training. Leren voetballen kan heel leuk zijn, maar het is ook hard werken. Voetbal oefeningen zijn soms repetitief, maar de beste voetbaltraining oefeningen die je regelmatig herhaalt maken je beter. Hoe word ik een betere voetballer? Door te trainen met Scorelit!

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op.