Ron Zwerver
  • Positie Hoekspeler
  • Bijnaam Ron Kanon

Ron Zwerver

Volleyball

Ronald Ferdinand (Ron) Zwerver (Amsterdam, 6 juni 1967) is voormalig Nederlands volleybalinternational, en winnaar van de olympische gouden medaille in Atlanta, 1996.

Expertise

l op zevenjarige leeftijd ging hij volleyballen bij de Amsterdamse club Rangers. Hij speelde steeds een leeftijdsklasse hoger. Hij heeft nog een jaar gevoetbald (bij DCG, een goede kopper) en ook nog honkbal geprobeerd. Zijn vader schrikt eerst van zijn plan om CIOS te gaan doen: slechts één op de vijf afgestudeerden werkt uiteindelijk in de sport. Waarom niet boekhouder worden? Uiteindelijk kwam hij terecht bij het ambitieuze Brother Martinus in Amstelveen. Daar debuteerde hij op zijn zeventiende in het eerste.

Boek Ron Zwerver

Ron Zwerver

 

Ron begon met Volleybal op zijn 7e bij de Amsterdamse club Rangers. Het was al snel duidelijk dat Ron erg getalenteerd was en hij speelde vaak een paar leeftijdscategorieën hoger dan waarin hij hoorde. Ron vertrok al snel naar het meer ambitieuze Brother Martinus. Een topclub in opkomst in Amstelveen. Ron Zwerver debuteerde op zijn 17e daar in de hoofdmacht.

 

Met Arie Sellinger op Nederlandse bodem sloeg de hele benadering van het Volleybal om. Het moest worden geprofessionaliseerd en dat kon alleen door opofferringen bij iedere speler te eisen. Het plan werd gesmeed om de Internationals alleen nog maar te laten trainen voor de interlands en zo in Barcelona 1992 een Volleybal medaille te bewerkstelligen. Ron Zwerver maakte deel uit van de Nederlandse selecties en had zich bereid gevonden te investeren en zich op te offeren voor het grotere doel

 

De Olympische spelen in Barcelona liep uit op een lichte teleurstelling voor de Volleyballers, de finale ging verloren tegen Brazilië. Het Bankras model hield geen stand want er waren veel spelers die kozen voor het grote geld en weer in Clubverband gingen spelen. Opvallend was dat de bedenker Arie Sellinger dat uiteindelijk ook deed, en naar Japan verhuisde. Ron was een van de achterblijvers en bleef trouw aan het bedachte plan. Maar de toon was gezet en op naar goud in 1996 in Atlanta.

 

De voorbereidingen richting Atlanta gingen niet van een leien dakje, er werd vaak verloren van Italie en dat resulteerde in meer zilveren dan gouden medailles. Joop Alberda nam de honneurs waar en zowaar versloeg de Nederlandse ploeg Italie in een zinderend Ahoy. Op naar Atlanta!

 

Na een geweldige smash van Ron kanon, sloegen de Italianen de bal aan de verkeerde kant van de antenne langs. Nederland werd onder leiding van de geweldig spelende Ron Zwerver voor het eerst in de geschiedenis gouden medaille winnaar op de Olympische spelen. Het Nederlandse Volleybal stond op de kaart en het werd populairder dan ooit!

 

Na zijn actieve spelers carrière richtte Ron zich op de trainers papieren en heeft verschillende teams getraind om uiteindelijk op een Amerikaanse universiteit hoofdcoach te worden.

Clubs

Brother Martinus,  Sisley Treviso,  Knack Roeselaere.

Ron Zwerver statistieken

3x

Olympische spelen

1x

Olympisch goud

200

Centimeter

4x

Beste aanvaller

3x

Beste serveerder

Verbeter je spel met persoonlijke tips van Ron Zwerver

Eerdere reviews van Ron Zwerver