Scouten bij voetbal, hoe word je gescout als voetballer?

scouten voetbal

Een scout met voetbal is een van de populairste mensen langs het veld. Iedere (jeugd)speler heeft de droom op profvoetballer te worden en dat begint allemaal bij de scout. Weet jij de scout te overtuigen van je voetbal talent? Dan sta je wellicht een paar weken later al bij de KNVB op het veld.

In dit artikel vertellen we je alles over scouten en voetbal. We gaan in op het gescout worden met voetbal en wat er dan gebeurt, hoe jij jezelf in de picture kunt spelen en hoe je jezelf klaar kunt maken om gescout te worden. Hoe word je gescout als voetballer?

Scouten voetbal, hoe gaat dat proces in zijn werk?

Zowel profclubs als de KNVB scouten in Nederland ieder weekend de velden af naar de beste (jonge) voetballertjes van de Nederlandse velden. Hoe eerder de clubs een goede jonge speler weet te vinden, hoe sneller ze de speler weg kunnen kapen voor de concurrentie.

In Nederland worden spelers soms al onder de elf jaar gescout, al zeggen scouts zelf dat dat eigenlijk nog te vroeg is. De KNVB scout tussen de leeftijden 11 en 17 jaar. Volgens scouts kun je de potentie van spelers pas écht zien na 14 jaar als de eerste jaren van de puberteit zijn werk hebben gedaan. 

Bij de KNVB is Nederland opgedeeld in opleidingsgebieden (Noord/Oost, Zuid en West Nederland). Hierbinnen zijn regio’s die aangestuurd worden door enkele verantwoordelijken. Al deze verantwoordelijken hebben ongeveer tussen de 10 en 15 clubs onder zich die ze in de gaten houden.

Op aanraden van een talentcoach of op eigen houtje zoeken ze de velden af naar nieuw talent. Hebben ze een jonge speler gevonden? Dan krijgt hij of zij een uitnodiging voor het Jeugdplan Nederland (JPN) waar in elk geval twee oefenwedstrijden gespeeld worden.

Voetbal scouting, waar let een scout op?

Een voetbal scout let op verschillende onderdelen van zowel de teamprestatie als individuele kwaliteiten van een speler. Deze zijn volgens de KNVB opgedeeld in vier teamfuncties:

  • Aanvallen
  • Omschakelen naar verdedigen
  • Verdedigen
  • Omschakelen naar aanvallen

Een scout beoordeeld al deze punten afzonderlijk en maakt hieruit op of je eventueel geschikt bent voor een oefenwedstrijd op een hoger niveau.

Bij het aanvallen wordt niet alleen gekeken naar het aantal doelpunten dat je maakt. Een voetbal scout kijkt bijvoorbeeld ook naar je bijdrage in het aanvallen. Of je je goed vrijloopt, hoe je passen zijn, of je dribbelt, positie kunt kiezen en jezelf aanspeelbaar maakt. 

Voor het verdedigen geldt hetzelfde. Een goede tackle is belangrijk, maar positie kiezen, het duelleren om de bal en dekking geven zijn net zo belangrijk in de ogen van een scout bij voetbal. 

Wellicht de belangrijkste zaken waarop een scout let is het omschakelen, zowel aanvallend als verdedigend. Hoe jij omgaat met balverlies of juist het veroveren van de bal is heel belangrijk. Schakel je snel om of sta je te kijken hoe je team de aanval probeert te verhelpen. 

Loop jij jezelf vrij als je team aanvallend de bal verovert of blijf je achter de verdediger lopen? Naar eigen zeggen is omschakelen een cruciale teamfunctie in het voetbal waar de profclubs veel waarde aan hechten.

Tot slot wordt er nog gekeken naar de individuele kwaliteiten van jou als speler. Zelf kon ik vroeger altijd ver ingooien, dat zou een van die kwaliteiten kunnen zijn. Andere spelers kunnen heel snel rennen of juist heel hard schieten. Waarin onderscheid jij je van je leeftijdsgenoten?

Wil jij gescout worden en straks voetballen aan de top? Schrijf je in en ontvang handige tips & tricks van Scorelit!

Gescout worden met voetbal, wat kun je hieraan doen?

Nu je weet waar een scout op let kun je je op deze punten gaan ontwikkelen. Gescout worden is meer dan alleen maar veel scoren. Het functioneren in een team is daarnaast heel belangrijk net zoals het omgaan met tegenslagen in en buiten het veld. 

Naast de genoemde zaken hierboven zijn er nog een aantal onderdelen die jij zelf kunt gaan trainen. Dit hebben we verder uitgelegd in dit artikel over beter worden in voetbal, maar noemen het hier toch nog een keer omdat het zo belangrijk is.

  • Krachttraining. Voetballen doe je uiteindelijk met je lichaam en verstand. Van die twee is je lichaam eenvoudiger te trainen en daarom goed om op te pakken. Door het doen van squats op een been verbeter je je sprintsnelheid, step-ups zorgen ervoor dat je sneller over kunt gaan van springen naar sprinten en het slepen met gewichten helpt je aan meer explosiviteit.

  • Conditietraining. Het valt een scout snel genoeg op dat je na de 60e minuut al niet meer vooruit te branden bent. Door je conditie te trainen tot een hoger niveau dan al je tegenstanders heb je snel genoeg een voordeel te pakken waar de scouts in het voetbal niet omheen kunnen.

  • Technische oefeningen. Hoe jij beweegt met en zonder bal is zoals je hebt kunnen lezen heel belangrijk. Door dribbeloefeningen te doen, kapbewegingen te maken en veel op goal te schieten train je je techniek. Dit zie je direct terug in de wedstrijd en dat zien de scouts daarom ook!

Scout voetbal, onze aanrader om de top te halen

Je wil de scout met voetbal overtuigen van jouw kwaliteiten. Trainen is daarom heel belangrijk. Je techniek, conditie en natuurlijk aanvallende en verdedigende kwaliteiten kunnen het verschil maken. Toch weet je niet wat je niet weet en daar hebben wij de oplossing voor gevonden.

Via Scorelit kun je fragmenten van je wedstrijd opsturen naar prof voetballers, scouts en trainers om dit te laten analyseren. Als je de juiste kennis in huis hebt en niet weet waarom je niet opgepikt wordt kan dit de doorslag geven.

Vaker krijgen we deze vraag namelijk en de professionals op Scorelit kunnen je verder helpen. Vraag een aanvaller om objectief te kijken naar jouw verbeterpunten, zowel in balbezit als wanneer je de bal niet hebt. Hetzelfde geldt voor verdedigers. 

Door fragmenten te laten analyseren en beoordelen door verschillende profs, scouts en trainers op ons platform krijg je uit alle hoeken verbeterpunten waarop je kunt gaan trainen. In Nederland wordt nog tot late leeftijd gescout dus  zorg dat jij er klaar voor bent met Scorelit!

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op.