Zaakwaarnemer voetbal, heb ik een voetbalmakelaar nodig?

zaakwaarnemer voetbal

In dit artikel gaan we in op de zaakwaarnemer voetbal, ook wel voetbalmakelaar of spelersmakelaar genoemd. Wat doen ze nu eigenlijk en heb je een voetbal makelaar echt nodig? Is een zaakwaarnemer niet alleen maar een geldwolf die aan je wil verdienen?

Waarom een voetbal zaakwaarnemer?

Wanneer je als prof begint aan je carrière heb je ze vaak wel eens zien rondlopen en gesproken: De zaakwaarnemer of spelersmakelaar. Zaakwaarnemers lopen vaak rond op het voetbalveld van een profclub om daar steeds jonger wordende spelers aan zich proberen te binden.

Wat doet een zaakwaarnemer of een spelersmakelaar?

Een zaakwaarnemer is een persoon die de meeste dingen regelt voor een speler. Onderhandelingen over een nieuw contract, maar ook sponsordeals en andere commerciële activiteiten. Ook treden zaakwaarnemers op wanneer een speler een dispuut heeft met de club waar hij/zij op dat moment speelt.

De goede voetbal zaakwaarnemer bureaus helpen hun spelers op nog veel meer vlakken. Ze zorgen ervoor dat de huisvesting goed geregeld is, ze zorgen ervoor dat de voetbalspeler ondersteund wordt met zijn/haar financiën. Kortom, ze ontzorgen de spelers van de meeste kopzorgen.

Helaas doet niet iedere voetbalmakelaar dat, de meeste voetbal zaakwaarnemers richten zich vooral op de contractuele onderhandelingen en het maken van andere commerciële deals. En verdwijnen na de gemaakte deals vaak weer op de achtergrond.

Hoe verdient een zaakwaarnemer zijn geld?

Zaakwaarnemers verdienen hun geld door het maken van een transfer of een percentage van het jaarlijkse inkomen van de speler. Normaal gesproken zit de courtage op 5 tot 7% van het jaarlijkse inkomen van de speler. Maar kan het bedrag van de transfersom wel oplopen tot 30%.

Afhankelijk van wat er in het contract staat kan een voetbal zaakwaarnemer ook mee verdienen aan de transfersom betaald door de nieuwe club om de speler over te nemen. Stel de zaakwaarnemer van Anthony had 10% van de fee in zijn contract staan met Ajax, dan betekent dat dat Ajax 10 miljoen van de 100 miljoen aan de zaakwaarnemer moet betalen.

Nu hoor ik je denken is dat dan niet veel te veel, en kan ik dat dan ook niet krijgen? Ja het is wel veel maar vergis je niet voor iedere speler die verkocht wordt hebben ze vaak ook 20 spelers onder contract wat ze in het begin veel geld kost. Denk aan vliegtickets om de speler te zien en te spreken en al die jaren dat de speler nog geen goed contract had. Maar toch blijft de conclusie dat als je als voetbal zaakwaarnemer de juiste spelers hebt het een enorm lucratieve business kan zijn.

Wie betaalt een zaakwaarnemer?

Dit is een nogal tricky onderdeel, want wie betaalt de voetbal zaakwaarnemer eigenlijk? De transfersom wordt betaald door de nieuwe club van de speler. Wanneer de speler blijft betaalt de huidige club de 5-7% van het jaarlijkse salaris aan de spelersmakelaar. Dus wanneer je het zo bekijkt dan betaalt dus altijd de nieuwe of de huidige club het salaris van de zaakwaarnemer.

Bekijk je het anders dan komt het salaris op het bord van de speler. Iedere club heeft een budget voor een nieuwe speler. Stel het totale budget dat ze kwijt willen aan een nieuwe speler is 2 miljoen dan rekenen ze daar de fees voor de zaakwaarnemer ook in mee. Dat betekent dus dat er minder aan salaris overblijft voor de speler wanneer ze alles hebben doorgerekend. Als je het zo bekijkt dan komt het salaris dus uiteindelijk op het bord van de speler.

Is een zaakwaarnemer voetbal noodzakelijk?

Ja! In ons optiek zijn ze onmisbaar behalve wanneer je een speler van wereldklasse bent zoals Messi en Robben, dan kan je het permitteren om een familielid je zaken te laten behartigen. Maar ben je niet van die orde dan heb je veel aan een voetbal zaakwaarnemer. Spelersmakelaar of voetbalmakelaars zitten vaak al langere tijd in het wereldje en hebben als het goed is een goed netwerk opgebouwd.

Er zijn meerdere voorbeelden van zaakwaarnemers die door een goede transfer ook aan de goede kant komen te staan bij de club. Hierdoor kunnen ze sneller om een gunst vragen bij deze club en zo zal de club sneller geneigd zijn weer zaken te doen met desbetreffende voetbal makelaar. Hebben ze dan bijvoorbeeld een speler die ze als vriendendienst bij desbetreffende club kunnen wegzetten dan zal de club dat eerder geneigd zijn te doen.

Zo zie je dat netwerk erg belangrijk is, in Engeland zeggen ze dan ook: it’s not what you know, it’s who you know. Voor mijzelf is een andere goede reden dat de zaakwaarnemers ook vaak weten wat ze aan salaris moeten vragen voor desbetreffende speler, en het opstellen van de contracten gebeurd ook door iemand met kennis van zaken. Ze kennen de markt en weten wat voor salarissen er gevraagd worden. Dit is ook een goede reden om een zaakwaarnemer voetbal te hebben.

Ontdek hier al onze experts, verbeter jezelf in je spel en de voetbal makelaars staan straks voor je in de rij!

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op.