De top 10 beste Nederlandse voetballers ooit

Beste Nederlandse voetballers

Nederland heeft een rijke geschiedenis qua voetbal, maar wie waren nou echt de beste Nederlandse voetballers? Laat ik direct maar duidelijk zijn, hiervoor bestaat geen officiële puntentelling. Het is een kwestie van smaak en opinie welke Nederlandse voetballers iedereen het beste vindt. In onze top 10 vind je oud voetballers uit Nederland die wij hoog hebben zitten.

Met dit soort lijsten praat je vaak achteraf over de beste Nederlandse voetballers, niet op het moment dat de spelers nog actief zijn. Ook hebben we het niet direct over bekendste Nederlandse voetballers, maar over de beste. Tegenwoordig hebben we allemaal social media en veel bereik, maar de meeste oud voetballers hadden dat nog niet.

De oud voetballers op deze lijst hebben hun voeten laten spreken. Scorelit hoopt jou ooit ook eens op deze lijst terug te zien. Hoe vind jij deze top 10 beste Nederlandse voetballers aller tijden?

10. Patrick Kluivert

De vader van de getalenteerde Justin Kluivert trapt de lijst “Beste Nederlandse spelers ooit” af met plaats nummer 10. Patrick Kluivert begon als jonge jongen met voetbal op de pleintjes van Amsterdam en vocht daar (soms letterlijk) zijn weg omhoog. Al op vroege leeftijd (slechts 7) werd Patrick opgepikt door de jeugdopleiding van Ajax onder toeziend oog van niemand anders dan Tonny Bruins Slot. 

Door de trainer Louis van Gaal werd Kluivert voor het eerst bij de hoofdmacht van Ajax betrokken, en kwam daar in een jong en talentvol team met o.a. Seedorf, Overmars, Davids, Van der Sar en Litmanen terecht. 

Dit team kwam Patrick Kluivert enkel ten goede, het team speelde met de nodige bravoure en zo kon Patrick zich ontwikkelen tot in onze ogen de 10e plek van de beste Nederlandse voetballers ooit. 

Patrick Kluivert was buiten het vele scoren ook een echte winnaar. Zo won hij de toenmalige Champions League door in de finale de enige goal van de wedstrijd te maken met Ajax in 1995. Veel andere individuele als ook team prijzen reeg Patrick in zijn carrière aan elkaar. 

Na te zijn uitgezwaaid bij Ajax tekende Patrick Kluivert bij AC Milan en kwam daar zijn geliefde oud teamgenoten, Michael Reiziger en Winston Bogarde ook weer tegen. Helemaal vlekkeloos verliep het niet bij het sportief geplaagde AC Milan. Patrick kwam hier helaas weinig aan scoren toe, maar gelukkig bood zijn oude trainer bij Ajax (Louis van Gaal) na een jaar een uitweg naar FC Barcelona. 

Patrick Kluivert zijn 6 seizoenen als Blaugrana speler sloot hij destijds af als clubtopscorer aller tijden, een lijstje wat hij heden dag helaas niet meer aanvoert. In alle eerlijkheid is dat ook geen schande gebleken wanneer je ziet dat Lionel Messi momenteel de lijst aanvoert. 

Patrick Kluivert zijn nominatie op de Nederlands beste speler ooit lijst heeft hij voornamelijk te danken aan zijn prestaties in het Nederlands Elftal. In minder dan 80 interlands scoorde Patrick Kluivert maar liefst 40 keer en is daarmee destijds topscorer aller tijden van het Nederlands Elftal geweest.

9. Jaap Stam

Degene die in onze ogen niet mag ontbreken in de lijst van beste nederlandse voetballers ooit is Jaap Stam. Misschien is de in Kampen geboren Jaap Stam wel een van Nederlands bekendste verdedigers wereldwijd. Het mooie aan de carrière van Jaap Stam is dat het een echte laatbloeier was zoals dat heet. Tot zijn 20e speelde de fysiek imposante verdediger in de jeugd van DOS Kampen voordat hij werd opgemerkt door PEC Zwolle.

Jaap Stam maakte in slechts een seizoen voldoende indruk om een transfer af te dwingen naar SC Cambuur dat destijds een club was die op een hoger niveau acteerde. In het jaar 96 kwam Stam bij PSV terecht waarmee hij vrijwel alle prijzen pakte die er te winnen viel. Hij groeide uit tot een echte rots in de branding en een gevreesde tegenstander.

Ook individueel begon Jaap Stam steeds meer op te vallen en prijzen te pakken zodat een transfer naar de Europese top ook niet langer meer kon uitblijven. Het was door Manchester United van Sir Alex Ferguson waar Jaap Stam voor een destijds astronomisch bedrag van 35 miljoen Gulden werd overgenomen van PSV. 

Hier zette Jaap Stam het winnen van prijzen en trofeeën gewoon door. 3x de landstitel, de FA cup, de Champions League en de wereldbeker voor clubteams schreef Jaap Stam met zijn Manchester United op zijn naam.

In Oranje kwam Stam tot een kleine 70 interlands waarmee hij helaas nooit een prijs op zijn naam heeft weten te schrijven.

Na een onenigheid over een publicatie in zijn boek besloot Jaap Stam Manchester United te verlaten en te tekenen bij Lazio en vervolgens AC Milaan. In 2007 besloot Jaap dat het genoeg was met voetbal en hing zijn schoenen aan de spreekwoordelijke wilgen. Hij ging zich richten op het mooie trainersvak.

Jaap Stam zijn nominatie in deze lijst heeft hij te danken aan zijn enorme winnaarsmentaliteit en de kunst van het verdedigen. Er is geen spits ter wereld die zou kunnen claimen dat het een makkelijke wedstrijd werd wanneer Jaap Stam aan de aftrap verscheen.  In Nederland worden verdedigers vaak niet genoeg erkent, maar wij van Scorelit zijn van mening dat Jaap Stam een pionier was in verdedigingsvak.

8. Frank Rijkaard

Frank Rijkaard is een in Amsterdam geboren en getogen voetballer en zoon van een Surinaamse vader en Nederlandse moeder. Frank Rijkaard staat op onze lijst op plek 8. Nipt voor Jaap Stam en zijn oud teamgenoot en vriend Patrick Kluivert. Aan het begin van Frank Rijkaard zijn carrière kon hij kiezen voor Ajax en Haarlem, hij koos voor Ajax omdat hij dacht dat als het mis zou gaan bij Ajax hij altijd nog wel een stapje lager kon proberen.

Het ging niet mis bij Ajax, het ging fantastisch daar. Frank Rijkaard speelde in de eerste periode bij de club uit de Hoofdstad meer dan 200 duels en won maar liefst 3 landstitels en 3x de KNVB Beker. Een ruzie met Johan Cruijff lag hieraan ten grondslag om uiteindelijk Ajax de rug toe te keren en voor een andere club te kiezen (Sporting Portugal). Omdat de transferwindow al gesloten was in Portugal was Frank genoodzaakt om eerst op huurbasis naar Zaragoza te gaan.

Gelukkig voor Frank Rijkaard was daar in de zomer het EK van ‘88 waarop hij zich in de kijker speelde van het grote AC Milaan. Rijkaard speelde uiteindelijk 5 seizoenen bij het grote AC Milaan en won maar liefst twee keer de Champions League. In de finale van 1990 scoorde Frank Rijkaard het enige doelpunt en sleepte zo de titel binnen. 

Zijn positie in de lijst heeft hij te danken aan zijn fantastische techniek en spelinzicht gecombineerd met zijn kracht en lange afstand schoten. Natuurlijk was zijn rol op het EK van 1988 ook een grote bijdrage aan zijn uitverkiezing in deze lijst. Wat hebben we genoten van deze speler.

7. Ruud Gullit

Op nummer 7 staat Ruud Gullit, een plek boven zijn oud teamgenoot en beste vriend Frank Rijkaard. Als geboren en getogen Amsterdammer was het enigszins vreemd te noemen dat zo’n grootse voetballer van Nederland nooit voor Ajax heeft gespeeld. Ruud Gullit begon zijn carrière bij HFC Haarlem.

Na een drietal goede seizoenen bij HFC Haarlem waar Ruud Gullit als 16-jarige jongen debuteerde, tekende hij voor Feyenoord Rotterdam waar hij samen kwam te spelen met Johan Cruijff. Samen met Johan Cruijff vormde Ruud Gullit het duo dat de landstitel en de beker dat jaar in de wacht sleepte. Ook werd Gullit dit jaar verkozen tot beste speler van Nederland. Na zijn derde seizoen bij Feyenoord en wat blessureleed tekende Ruud Gullit uiteindelijk bij PSV.

Bij PSV breidde Ruud Gullit zijn prijzen palmares flink uit en bleef er lustig op los scoren. Een handelsmerk van Ruud was natuurlijk zijn prachtige lange rasta haren, maar ook zijn kopgoals. Zijn kopgoals waren snoeihard, denk maar eens terug aan de goal op het EK van 1988 in de finale tegen het toenmalige USSR.

In 1987 vertrok Gullit voor een recordbedrag van 16.5 miljoen gulden destijds naar het grote AC Milaan waar hij samen met Marco van Basten en Frank Rijkaard jarenlang het gouden trio vormde voor de club. Gullit won hier twee keer op rij de Champions League en scoorde zelfs 2x in de gewonnen finale tegen Steaua Boekarest. 

Na wat heen en weer gegaan te zijn van Sampdoria naar Milaan en weer terug keerde Gullit uiteindelijk Italië de rug toe en tekende zijn laatste contract als prof bij Chelsea als speler manager.

De uitverkiezing in de lijst van Beste Nederlandse voetballers ooit heeft Ruud Gullit te danken aan zijn veelzijdigheid op het veld i.c.m. zijn onverzettelijkheid en leiderschapskwaliteiten. Als aanvoerder van het Oranje dat in 1988 het EK won en zijn goal in de finale tegen Rusland zorgen er natuurlijk voor dat we niet om hem heen konden. Kijk maar een keer goed naar zijn prijzenlijst en je zult snappen dat we hem wel moesten opnemen in onze lijst.

6. Ronald Koeman

Op nummer 6 in onze lijst staat Ronald Koeman. Ronald Koeman is in Zaandam geboren, maar een in Groningen getogen voetballer die zijn amateur carrière begon bij GRC Groningen samen met zijn broer Erwin. Ronald Koeman is de zoon van Martin Koeman en de broer van Erwin Koeman. Op 17 jarige leeftijd maakte Ronald Koeman als middenvelder zijn debuut bij FC Groningen en speelde hier 3 seizoenen voordat hij de transfer naar Ajax bekend maakte.

Het door het vertrek van vrijwel alle grote namen geteisterde Ajax moest met een geheel nieuw en jong team aantreden in de openingswedstrijd van het seizoen tegen Feyenoord. Een verrassende 8-2 overwinning voor het jeugdige team van Ajax (gem. leeftijd 22 jaar) zorgde voor veel ophef in Nederland en de nieuwe sterren waren geboren. Ronald Koeman werd benoemd in deze wedstrijd als uitblinker en in de jaren die erop volgden werd Ronald Koeman een vaste waarde in het eerste elftal van Ajax.

Na 3 seizoenen bij Ajax maakte Ronald Koeman een opzienbarende transfer naar PSV, Ronald kon zich simpelweg niet vinden in de werkwijze van de trainer van Ajax destijds Johan Cruijff en besloot dat het tijd was om te vertrekken. Bij PSV won Ronald meteen 2 landstitels en de Champions League, en zelfs als centrale verdediger wist hij veel goals te maken. 51! goals uit 98 wedstrijden voor PSV. Na 3 jaar besloot FC Barcelona dat het tijd was om de veel scorende verdediger te kopen van PSV voor 12.5 miljoen gulden. Destijds een recordbedrag voor een verdediger.

Bij FC Barcelona kwam Ronald Koeman in 6 seizoenen tot 264 wedstrijden en daarin 88 goals voor de club. Ook won hij 4x de landstitel en de Champions League waarin hij het enige doelpunt maakte in de finale tegen Sampdoria vanuit zijn handelsmerk de vrije trap. Ronald Koeman sloot zijn carrière af bij Feyenoord en is daarmee een van de weinige spelers die bij alle drie de topclubs in Nederland heeft gespeeld.

De uitverkiezing van Ronald Koeman in ons lijstje heeft Ronald te danken aan zijn fantastische vrije trappen en scoringsdrang vanuit de verdediging. Met meer dan 230 goals in zijn carrière waarin hij veelal als libero speelde konden wij natuurlijk niet om hem heen in deze lijst. Ook zijn prijzenkast puilt goed uit als speler, maar momenteel ook als trainer zet hij zoden aan de dijk.

Wil jij straks ook in deze lijst staan? Schrijf je nu in en ontvang tips van professionals om je spel te verbeteren!

5. Clarence Seedorf

Nummer 5 op de lijst is Clarence Seedorf. Clarence Seedorf is in Paramaribo geboren en groeide op in Amsterdam. Zijn eerste profclub werd Ajax waar hij zijn debuut maakte op 16 jarige leeftijd en was tot 2018 de jongste debutant in de Amsterdamse hoofdmacht. 

In 1995 was Clarence Seedorf onderdeel van het Champions League winnende team dat in de finale won van AC Milan met een goal van Patrick Kluivert. Na drie seizoenen bij Ajax verkaste Clarence in 1995  naar de Serie A en speelde 1 seizoen voor Sampdoria voordat hij de transfer naar Real Madrid maakte in 1996..

In de 3.5 seizoen bij Real Madrid won Clarence Seedorf in 1998 voor de 2e keer in zijn carrière de Champions League en de Primera Division. Na een korte uitstap bij Inter Milaan werd de handtekening gezet onder een aanbieding van rivaal AC Milan. Hier was Clarence Seedorf enorm op zijn plek en won als eerste en enige speler ooit met 3 verschillende clubs de Champions League. 

In totaal schreef Clarence Seedorf de Champions League 4x op zijn naam waarmee hij de Nederlandse speler met de meeste titels ooit werd in het miljoenenbal. Op 36 jarige leeftijd en na 10 jaar in dienst te zijn geweest bij AC Milan tekende Clarence Seedorf zijn laatste contract bij Botafogo in Brazilië. 

De uitverkiezing in onze lijst heeft Clarence Seedorf natuurlijk te danken aan zijn grootse prijzenkast en dat hij 4x de Champions League op zijn naam mocht schrijven. Maar we moeten natuurlijk niet vergeten wat een ongelooflijk begenadigd voetballer Clarence was. Een echte winnaar ten top en een gouden inzet gevolgd door een fluwelen traptechniek.

4. Dennis Bergkamp

Nipt buiten de top 3 gevallen is Dennis Bergkamp. Dennis Bergkamp is geboren in Amsterdam en al snel opgepikt door Ajax. Bij Ajax werd al snel gesproken over zijn fluwelen techniek en inzicht in het spel. 

Zijn debuut in de hoofdmacht bij Ajax maakte Dennis onder niemand minder dan Johan Cruijff. Al in zijn 2e seizoen bij de selectie van Ajax werd Dennis Bergkamp basisspeler.  Na 6 jaar bij Ajax te hebben gespeeld ging Dennis Bergkamp het avontuur aan bij Inter Milan samen met Wim Jonk.

De defensieve speelstijl lag Dennis Bergkamp niet heel goed, ondanks dat hij nog wel de UEFA Cup op zijn naam had geschreven vertrok Dennis Bergkamp na 2 seizoenen bij Internazionale. Na 2 seizoenen in Italië vertrok Dennis Bergkamp naar het grote Arsenal van Bruce Rioch. Hier groeide hij uit tot de enige Nederlandse speler in de Hall of Fame van de Premier League.

Het was pas toen Arsenal zich ontdeed van Rioch en met het aantrekken van Arsène Wenger dat Dennis Bergkamp zich van zijn ware aard kon laten zien aan het Engelse publiek. Bergkamp vormde een gouden duo met Ian Wright en scoorde er lustig op los. De meest memorabele goal was de goal tegen Newcastle die bij menigeen nog op het netvlies staat. De goal werd verkozen tot mooiste goal ooit in de Premier League. 

In zijn 11 seizoenen bij Arsenal won Dennis Bergkamp maar liefst 3x de Premier League en 4x de FA Cup, maar wat nog indrukwekkender was is het aantal individuele prijzen die Dennis Bergkamp heeft gewonnen. Die lijst is ongekend lang. 

De uitverkiezing in onze top drie in de lijst van Beste Nederlandse voetballers ooit heeft Dennis Bergkamp dan ook te danken aan zijn fluwelen techniek, zijn ongekende spelinzicht en de gave om een wedstrijd uit het niets te doen kantelen. Natuurlijk is zijn individuele prijzenkast ook ongekend en daarom dan ook niet voor niets de derde plek in onze lijst.

3. Arjen Robben

Dan als eerste in de top drie van onze lijst met Beste Nederlandse voetballers ooit is Arjen Robben. Arjen Robben is geboren en getogen in Bedum, een klein dorp in het noorden van de provincie Groningen. Arjen zijn talent viel al snel op want er waren maar weinig jeugdspelers die de dribbels van de rappe buitenspeler konden stoppen. FC Groningen handelde snel en kaapte voor de grotere clubs konden toeslaan Arjen Robben weg. 

Arjen Robben speelde slechts 1.5 seizoen in de hoofdmacht van FC Groningen voordat het grote PSV hem kocht. Bij PSV begon de imposante prijzen tocht van de jonge Bedumer. In 2003 won Robben zijn eerste grote prijs met PSV namelijk de landstitel. Na 2 seizoenen bij PSV gespeeld te hebben werd Arjen Robben gekocht door Chelsea van Roman Abramovich. Er werd 18 miljoen euro voor hem neergeteld en hij won ook in Engeland 2 landstitels in 3 seizoenen. Na het derde seizoen besloot de Spaanse topclub Real Madrid toe te slaan en Arjen Robben over te nemen voor maar liefst 35 miljoen euro van Chelsea.

Arjen Robben kwam met maar liefst 5 andere Nederlanders te spelen bij Real Madrid en pakte in 2008 de Spaanse titel.  Wij denken dat de grootte van de Nederlandse enclave destijds een van de redenen was om hem na 2 seizoenen van de hand te doen aan Bayern München. 

In München vormde Arjen Robben het koppeltje Robbery met Franck Ribéry. De twee vulden elkaar goed aan en pushten zo Bayern München naar ongekende hoogtes met als hoogtepunt het winnen van de Champions League in 2013. In de tijd dat Arjen Robben bij Bayern München speelde veegde de club bijna alle landelijke prijzen bij elkaar. Arjen won van de 10 seizoenen maar liefst 8 keer de landstitel en 5x de Duitse beker. 

De uitverkiezing in onze lijst komt natuurlijk door de snelheid van de onnavolgbare dribbels en de vele fantastische goals die Arjen Robben heeft gescoord door naar binnen te komen en te schieten. Ook zijn 4 landstitels in verschillende landen is een ongeëvenaarde prestatie helemaal wanneer je je bedenkt dat het de grootste voetballanden van Europa zijn. Arjen heeft de plek in onze ogen dan ook echt verdiend.

Maar de allergrootste prijs in zijn imposante carrière pakte Arjen onlangs, hij won het Bedumer bedrijven toernooi wat gezien wordt als meest prestigieuze prijs van het Noorden. Als geboren Bedumer kan het natuurlijk niet mooier. Vooral deze laatste prijs heeft ons doen besluiten Arjen op de 3e plek toe te voegen.

2. Marco van Basten

Nummer twee op onze lijst is voor velen geen verrassing. De in Utrecht geboren Marco van Basten heeft deze plek meer dan verdiend. Na een paar gerenommeerde amateurclubs in en rond Utrecht was het uiteindelijk Ajax die er met de technisch begaafde spits vandoor ging. Marco van Basten maakte zijn debuut in het Ajax shirt in het seizoen 81/82 op 17 jarige leeftijd. Hij kwam het veld in voor zijn leermeester Johan Cruijff.

Johan Cruijff werd ook wel de voetbalvader van Marco van Basten genoemd. Johan herkende het talent in Marco en besloot hem bij de hand te nemen en hem alles te leren op het veld, maar ook buiten het veld. Een van Johan Cruijff zijn uitspraken was dan ook stel je je kwetsbaar op dan word je ook kwetsbaar. Dit leidde tot een harde laag om de voetballer Marco van Basten heen. 

Bij Ajax begon het met Marco van Basten steeds beter te lopen, waar hij het in het begin vooral van invalbeurten moest hebben werd Marco in het seizoen 83/84 een van de dragende spelers in het destijds enorm jonge Ajax. Na 6 fantastische en succesvolle jaren in de Amsterdamse hoofdmacht besloot Marco dat het tijd werd om een stap te wagen naar het buitenland.

Marco van Basten tekende bij AC Milan. Het werd uiteindelijk het begin van het supertrio Van Basten Gullit en Rijkaard die de wederopstanding van de gevallen Italiaanse grootmacht hadden ingeluid. Milan stond weer aan de top van het Italiaanse en Europese voetbal. In zijn 6 seizoenen bij AC Milan won San Marco (bijnaam van Marco van Basten) uiteindelijk maar liefst 4x de Serie A en 3x! de Champions League. 

In het Nederlands elftal beleefde Marco van Basten zijn absolute hoogtepunt in de finale van het EK 88. Op weergaloze manier schoot Marco vanuit een vrijwel onmogelijke hoek de bal met een fraaie boog over de Russische keeper Dasajev heen, om zo de 2-0 op het scorebord te zetten. Een voorsprong die voor de Russen te groot is gebleken en Oranje kon voor het eerst in de geschiedenis een EK op haar naam zetten. 

Zijn techniek, inzicht en neus voor het maken van wereldgoals i.c.m. de vele individuele en teamprijzen die Marco van Basten heeft gewonnen hebben ons doen besluiten om hem op de tweede plek te doen plaatsen. Marco van Basten is driemaal uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar en 2 maal tot Wereldvoetballer van het jaar. Wat een geweldenaar.

1. Johan Cruijff

Onze absolute nummer 1 van Beste Nederlandse voetballers ooit behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Johan Cruijff bekend om zijn onnavolgbare acties, inzicht en techniek, maar natuurlijk ook om zijn fantastisch mooie opvattingen en uitspraken over het voetbal. We zouden boeken over hem kunnen volschrijven en dat is natuurlijk ook gebeurd. Maar we houden het kort.

Johan Cruijff is geboren en getogen in Amsterdam, het was dus ook geen verrassing dat Johan zijn carrière begon bij Ajax. Al op jonge leeftijd voegde Johan Cruijff zich bij de eerste selectie en steeds vaker viel zijn ongekende klasse op in de elite hoofdmacht van de Amsterdammers. 

Rinus Michels werd uiteindelijk de trainer waar Johan Cruijff zijn doorbraak kende. Na negen fantastische jaren bij Ajax maakte Cruijff de overstap naar Barcelona om daar vervolgens 5 seizoenen te spelen en verschillende individuele prijzen in de wacht te slepen. 

Johan Cruijff won maar liefst 3 keer de titel van beste Europese voetballer en werd 2e in de verkiezing van beste speler van de eeuw. Wanneer we alle prijzen bij langs gaan zijn we nog wel even bezig. We nodigen je vooral uit de highlights van Johan Cruijff te kijken op youtube dan zul je ongetwijfeld begrijpen waarom Johan op de lijst staat van onze Beste Nederlandse voetballers ooit. 

Johan bedankt.

Bekendste Nederlandse voetballers

Het zal je misschien opgevallen zijn dat de beste Nederlandse voetballers op onze lijst ook een aantal van de bekendste Nederlandse voetballers zijn. Ik kan me niet voorstellen dat er liefhebbers zijn die iemand uit deze top 10 niet kennen.

Door de jaren heen hebben deze spelers ons Nederlanders veel gegeven om van te genieten. Mooie doelpunten, goede verdedigende acties en prijzen. Wil jij je later ook bij deze elite voegen en op de lijst met beste Nederlandse voetballers komen te staan? Via Scorelit kun je leren van experts en zo sneller de top bereiken! Zoek tussen onze experts en laat jouw skills vandaag nog beoordelen door een prof!

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op.